35 gezellige en kleinschalige bioscopen (2024)

Dit zijn de sympathiekste cinema's in Vlaanderen en Brussel. Je kijkt er naar een film zoals thuis - intiem en gezellig - maar dan op groot scherm.

Fan van buurtbioscopen, kleine zaaltjes, familiale sfeer en af en toe een meer uitdagende film? In deze 35 cinema's zal je je helemaal thuis voelen.

Antwerpen

 1. Cartoon'sin hartjeAntwerpenvertoont een mix van arthousefilms en populaire titels, met veel aandacht voor Belgische films. Zoals de naam doet vermoeden komt ook deanimatiefilmfanhier aan zijn trekken.

 2. De Cinema, een fonkelnieuwe bioscoop in deAntwerpse theaterbuurt, is een initiatief van kunstencentrumDe Studioen hetM HKA. Hier proef je vanfilmgeschiedenis en filmactualiteit, van het zwaardere denkwerk tot popcultuur.

 3. Filmhuis KlappeiinAntwerpenis een minuscule buurtbioscoop in eenoud politiekantoor, inclusief cellen en tralies. Er is maar één zaaltje - en een gezellige bar. Toch vind je hieralle genres: van familieblockbuster tot arthouseparel.

 4. De Roma in Borgerhout is nu bekend als concertzaal, maar van oorsprong is het een bioscoop.In de nostalgische filmzaalCinema Roma geniet je echter nog altijd van oude klassiekers en kwaliteitsfilms uit alle contreien. De warme ontvangst van de enthousiaste vrijwilligersploeg maakt dat je je er meteen thuis voelt.

 5. In de prachtigeCinema Rixin Deurne proef je elke dinsdag van de betere film. Op woensdagnamiddag zijn kinderen baas en 's avonds wordt een populaire titel vertoond. Je kan er ook regelmatig naar optredens en comedyshows.

 6. De vrijwilligers vanFilmhuis Mechelen vertonen al sinds 1977 wekelijks een kwaliteitsfilm in hartje Mechelen. Het slotfeest is elk jaar een legendarische afsluiter van het seizoen.

 7. Studio Geelin - hou je vast -Geelcombineert kaskrakers met zogenaamdefilmparels: minder bekende films die de eigenaars kunnen smaken. De programmatie plaatsen ze wekelijks via een Word-documentje op hun Facebookpagina. Sympathiek!

 8. InStudio RubensinZwijndrechtbekijk je Vlaamse titels, internationale kaskrakers of familiefilms. Geniet ondertussen van eenstreekbiertjeof glas wijn tijdens de film.Ook hun website is erfgoeden een bezoekje waard.

 9. InCinema4YouinZwijndrechtbeleef je film in '6D', met mist, water, vuur, bliksem, sneeuw en zelfsgeuren. Hier word je als VIP behandeld: er is zelfs een sms-systeem om jehapjes en drankjes te laten brengenin de zaal.

 10. De nostalgischeCine VariétésinLiervertoont voor elk wat wils, met regelmatig extraatjes zoals een ingeleide film of een vertoning van eenoudere klassieker. Ook hethuisreglementis een aanrader, met duidelijke taal zoals: "U bent geen duif, en een cinemazaal is geen duivenhok."

 11. Cinema Lumière in Mechelen serveert een ruim filmaanbod voor jong en oud, met heel wat arthouse films en uitstekende documentaires in de programmatie. Lumière heeft bovendien ook nog filmzalen in Antwerpen (in de hierboven vermelde Cinema Cartoon's, en in het Fotomuseum) en in Brugge.

Oost-Vlaanderen

 1. Het sfeervolleStudio SkoopinGentis een bekend adres voor elk filmliefhebber. Je bekijkt er(bekroonde) filmsuit alle hoeken van de wereld. Napraten kan in hetgezellige café.

 2. Al even beroemd is deSphinx, pal op deGentse Korenmarkt. Ook hier ontdek je kwaliteitsfilms met naam. Vaste waarde in het programma zijn de vertoningen vanopera en balletvan het Londense Royal Opera House.

 3. KASKcinemainGentvertoont filmsvoor durvers:festivalhits die in België geen traditionele distributie vonden, klassiekers en cultfilms, documentaires en animatiewerk, audiovisuele experimenten en kortfilms.

 4. InCinema FocusinGeraardsbergenben je te gast bij een kenner: de bioscoop is eigendom van filmproducent en regisseur Marc Punt. Metvier zalenis er bovendien voor elk wat wils.

 5. Cinema AlbertinDendermondebestaatal meer dan honderd jaar. Vandaag kijk je er naar bekende films met de modernste techonologie.

 6. OokCinema CentralinNinoveviert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Deze gezellige buurtbioscoop legt de nadruk op familiefilms.

 7. Cine Aalstheeft zelfs twee locaties:Cinema Palaceenhet Feestpaleis, samen goed voor zeven zalen. Er zijn bovendien geregeld ladies nights,Seniorenavondenen extraatjes zoals eenmarathonvertoningvan de sitcomFriends.

West-Vlaanderen

 1. Cinema De KeizerinLichterveldezag het levenslicht in 1924 en heeft nog altijd de charme van toen. Nestel je in de oude zeteltjes in de parterre ofop het balkonen wacht vol spanning tot hetgordijn openschuift ...Na de coronaperiode heropende de Cinema als Cultuurhuis De Keizer: vanaf nu kan je je niet enkel voor films in de prachtige zaal nestelen, maar ook voor voorstellingen en concerten.

 2. Stadscinema Lumièrehuist in het historisch centrum van Brugge in een pand uit 1580 waar ooit een marionettentheater was gevestigd. Ook hier beleef je het vintage cinemagevoel.

 3. Met haar 5 zalen was Budascoop in Kortrijk ooit de grootste bioscoop van het land. Nu is ze deel van Kunstencentrum Buda. Je ontdekt er films die in de grote zalen geen kans krijgen, naast digitaal gerestaureerde klassiekers.

 4. Cinema Rio in DeHaan heeft maar één zaaltje (met balkon) maar zit tjokvol charme. Je bekijkt er bekende films voor jong en oud.

Vlaams-Brabant

 1. Cinema ZED vertoont op twee locaties in Leuven: in het STUK en in twee splinternieuwe zalen in de Vesaliusstraat. Je geniet hier van zowel kaskrakers als kleine wereldfilms.Opvallend: Cinema ZED vertoont geen reclame en je mag niet met snoep of drankjes in de zaal.

 2. In de oude gebouwen van de Citadel van Diest zit Cinema Paradiso verstopt: een klein filmzaaltje waar je elke vrijdagavond terecht kan voor filmparels uit alle hoeken van de wereld. Elke tweede zondag van de maand zijn ook de kleine cinefielen welkom voor een kinderfilm op het grote doek.

Brussel

 1. Filmmuseum CINEMATEKheeft een van de belangrijkste filmcollecties ter wereld, met tienduizenden titels. Daaruit wordt zorgvuldig een programma samengesteld.Bijzonder: je kan er ook stomme films uit de oude doos bekijken, met live pianobegeleiding.

 2. Flagey is het prachtige oude radiogebouw van de Belgische Radio-omroep dat omgebouwd werd tot cultureel centrum. Behalve voor muziekopvoeringen en lezingen, kan je er terecht voor meestal onbekende filmpareltjes.

 3. In de Koninginnegalerij vind je een bijzondere architecturale parel in art-decostijl. Alleen al daarvoor is Cinéma Galéries een bezoekje waard. Er is vooral aandacht voor experimentele (animatie)films.

 4. Nog meer galerijen: goed verstopt in de centrumgalerijen ligtCinema Aventure, dat graag uitpakt met zijn extra zachte en ruime zetels.Hier bekijk je een breed scala aan genres, van bekende titels tot kleine docu's.

 5. De legendarischeStyx in Elsene vertoont in een zaaltje met nog geen 40 plaatsen. Hier bekijk je arthousefilms en tijdloze klassiekers, met regelmatig filmconcerten en andere evenementen.

 6. De vrijwilligers (!) van Cinema Novamaken er een zaak van om alleen films te tonen die elders geen plek vinden. De programmatie wordt steeds opgehangen aan thema's en evenementen. Zonder meer een verborgen parel!

 7. Vendôme in de Matongé-wijk heeft zo'n typische grote luifel die oude buurtcinema's kenmerkt. In de vijf zalen worden bekende en minder bekende films vertoond.

 8. Cinema Palace, in de oudste filmzaal van Brussel, combineert film met een lekkere brasserie. Het aanbod is een mix van populaire en cinefiele titels.

Limburg

 1. Cinema Cameo in Sint-Truiden biedt moderne filmtechnologie in een nostalgisch kader dankzij het balkon uit de jaren 50 - en dat voor een kleine prijs.Opgelet: Cinema Cameo heropent ten vroegste in september.

 2. The Roxy Theatre in Beringen vertoont blockbusters, aangevuld met leuke extra's zoals filmconcerten (of concertfilms?) en marathonvertoningen.

 3. Cinema ZED vertoont niet alleen in Leuven films, maar sinds kort ook in Hasselt. In De Nieuwe Zaal geniet je elke zondag, maandag en dinsdag van bekende en onbekende filmparels.

Deze films kan je gaan bekijken

Meerdere dagen en locatiesYouth
Meerdere dagen en locatiesVerachtelijke Ikke 4
Meerdere dagen en locatiesInside Out

Nog meer films in de cinema

Reeks

Film

35 gezellige en kleinschalige bioscopen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5363

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.